Adama Darboe og Bakken Bears havde lagt sæsonen an på europæisk succes: – Selvfølgelig er det ambivalent!

Adama Darboe og Bakken Bears stod foran en historisk bedrift, inden COVID-19 knockoutede sportsverdenen. Aflysningen af Basketligaen og udsættelsen af Europe Cuppen ærgrer den 190 centimeter høje guard, men han understreger at sport er sekundært lige nu.

Af Bo Storm – COO i Danske Elitesportsudøveres Forening

Solen har for længst påbegyndt sin nedstigning over Minsk, Hvideruslands hovedstad, der er indrammet af sovjetisk efterkrigsarkitektur. Solstaden, som de lokale kalder byen, er ikke vokset organisk frem – nej, hele nutidens Minsk er blevet til, på et postsovjetisk tegnebræt. I Bakken Bears har Adama Darboe og co. en historisk sæson på tegnebrættet!

De seneste uger har været ekstremt intense. Foråret indikerer i basketball, som i så mange andre sportsgrene, genoptagelsen af ambitionernes kosmos – knockoutfasen i de europæiske klubturneringer. Adama Darboe og resten af Bakken Bears er som altid godt forberedt, og imens horisonten endeligt forsegler Solstadens dagslys, vinder de danske mestre returkampen mod Tsismo Minsk (87-93), og avancerer dermed for anden gang på tre sæsoner, til Final Four i FIBA Europe Cup. En europæisk semifinale, der som situationen er lige nu, ikke bliver med deltagelse af Adama Darboe. Han har nemlig kontraktudløb med Bakken Bears.

>>Hellere handle i dag end fortryde i morgen.<<

Samme aften i Danmark har solen for længst lagt sig til rette i horisonten, og imens Bakken Bears besejrer dragen fra Minsk, lukker statsminister Mette Frederiksen Danmark ned med ovenstående mantra.

Det var ikke fordi indikationerne på COVID-19 eller coronakrisen, for at bruge en analogi fra sportens verden, var til at overse. Adama Darboe og resten af Bakken Bears blev allerede, kort efter ankomsten til Minsk, tjekket af de Hviderussiske sundhedsmyndigheder. Alligevel checkede virkeligheden først officielt ind i omklædningsrummet, efter kampen.  

- Da vi kom ned i omklædningsrummet efter kampen, var det helt tydeligt at noget var helt galt. Staben omkring holdet var løbende blevet opdateret, og selvom vi forinden var klar over at der var en overhængende risiko for, at de danske myndigheder ville agere ift. stigningen af antal smittede i Danmark, havde vi jo ingen chance for at forberede os på den virkelighed, vi nu pludselig checkede ind i.

I skrivende stund er sport overalt i Europa sat på pause – undtagen lige i Hviderusland, hvor fodbolden fortsat triller videre i Europas ældste diktatur. Vladimir Bazanov, præsident i det Hviderussiske fodboldforbund, udtalte forleden;

Det her er ikke en alvorlig situation, og derfor har vi besluttet at spille videre

D. 18/3 – ca. 1100 km. nordvest for Minsk. Basketligaen besluttede efter 6 dages suspendering, i samarbejde med Danmarks Basketball-Forbund (DBBF), at aflyse den resterende del af 2019/2020-sæsonen. I en fælles pressemeddelelse takkede de fans og sponsorer for indeværende sæson.  

- To uger forinden havde vi vundet pokalturneringen. I Basketligaen stod vi foran at skulle spille to afgørende kampe i grundspillet mod Horsens IC, og for anden gang på tre år, havde vi spillet os i Final Four. Det er dét man spiller for, og det var NU vores hårde arbejde skulle forløses på banen. Så det var selvfølgelig ambivalent! Det føltes lidt ligesom at have besteget et bjerg – at stå på toppen, og så bare blive skudt ned!

- Vi står midt i en global sundhedskrise, så sport er sekundært i øjeblikket. Jeg har selv familie i risikogruppen, og at jeg så går glip af en europæisk semifinale, det overlever jeg nok.

Som en af alderspræsidenterne og mest rutinerede spillere i Bakken Bears, er Adama Darboe bevidst om sit ansvar og holder daglig kontakt med holdkammeraterne.  

- Jeg har daglig kontakt med mine holdkammerater, men vi har en gennemsnitsalder på 27-28 år i truppen, så det har været en forholdsvis nem rolle. Spillerne i Bakken Bears ved godt hvad det kræver at være professionel basketballspiller, og hvad perioder som denne, kræver af et omklædningsrum. Omklædningsrummet er selvfølgelig i fysisk forstand forsvundet, men så er der masser af opbakning og træningsinspiration at hente i vores interne chatgruppe. Derudover har klubben været gode til at melde ud – de har været meget tydelige i deres kommunikation.

Efter Basketligaen officielt aflyste sæsonen 2019/20, rejste en del af de udenlandske spillere hjem til deres respektive hjemlande.

- Det kan man jo ikke have andet end fuld forståelse for. Alle i Bakken Bears ville jo selvfølgelig gerne have spillet en Europa Cup semifinale, eller vundet mesterskabet, men de skal selvfølgelig være tæt på deres familie. Jeg har selv spillet i udlandet, så jeg ved hvor svært det kan være at være væk fra familie og venner og jeg har slet ikke fantasi til at forestille mig, hvordan det ville være i en krisetid som denne.

For mange atleter er denne periode en kæmpe mental udfordring, hvor specielt uvisheden og de mange ubesvarede spørgsmål, kan skabe usikkerhed og fortvivlelse.

Adama Darboe bliver 34 år om en måneds tid, og selvom han godt kan mærke at han begynder at savne bolden, hallen og holdkammeraterne, er det specielt OL-atleterne han føler med.

- Jeg føler virkelig for de atleter der havde sommerens OL i Tokyo, i kalenderen Det må være ekstremt svært at se OL blive udskudt, når man har forberedt sig minutiøst i år eller måneder.

Selv tackler Adama Darboe uvisheden, gennem accept af situationen og et skarpt fokus på det han kan kontrollere.

- Jeg har valgt at acceptere situationen og se den som en forlænget preseason, hvor jeg har mulighed for at optimere og udvikle på nogle ting, jeg normalt ikke har tid til. Realiteten lige nu er at alle sportsgrene herhjemme er suspenderet, så man kan lige så godt droppe at svømme rundt i sin egen lille andedam og surmule.

Kontraktudløb

Mens mange danske atleter nu kan se frem til at skulle genforhandle sponsoraftaler, lægge nye træningsprogrammer og krydstjekke privatlivet, er situationen for Adama Darboe, at han står foran kontraktudløb i Bakken Bears. Dermed er det også usikkert om han skal være med i den europæiske semifinale, der efter planen spilles til september.

- Jeg har haft en rigtig god sæson, så denne periode handler om at bygge videre, samtidig med at jeg vedligeholder fysikken. Jeg har været glad for min tid i Bakken Bears og Århus. Om den er slut eller ej, det vil de næste 3-4 måneder vise, men lige nu holder jeg fokus på mig selv, siger Adama Darboe afslutningsvis.